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city, or from any potential vendor or lessee that is currently engaged in procurement 
or negotiations with the city or a bid protest. 

§ 2-15(a), Tallahassee Code of Ordinances (2021).

The inquirer states that he or she is a city employee but does not specify the specific nature 
of his or her employment. As a result of the limited facts presented, it is not possible to provide 
clear guidance as to whether the described act would constitute a violation a local gift ban. 

A "covered individual" is a legal term not found in the state ethics code but created by local 
ordinance. The term is defined as follows: 

Covered individual means: 
(1) Each public official;
(2) Each employee and each member of a city board, commission, or council

who is required by F.S. § 112.3145, to file an annual financial disclosure,
including any employee with purchasing authority exceeding $35,000.00;
and

(3) Each employee who is a procurement employee. "Procurement employee"
means any city employee who has participated in the preceding 12 months
through decision, approval, disapproval, recommendation, preparation of
any part of a purchase request, influencing the content of any specification
or procurement standard, rendering advice, investigation, or auditing or in
any other advisory capacity in the procurement of contractual services or
commodities, if the cost of such services or commodities exceeds or is
expected to exceed $10,000.00 in any fiscal year.

§ 2-4, Tallahassee Code of Ordinances (2021).

Accordingly, if the city employee is a "covered employee" as defined by the Tallahassee 
Ethics Code, the inquirer may not accept tchotchke or knickknacks from booths maintained by city 
vendors at conferences that he or she attends. If the city employee is not a ''covered employee," 
the gift ban does not apply. 

QUESTION 2: 

May a city employee accept a door prize with a value in excess of $100.00 at a conference 
that he or she attends? 

Under the circumstances presented, this question depends on whether the city employee 
falls under the definition of "covered individual." If the inquirer is a "covered individual," 
the question is answered in the positive. If the inquirer is not a "covered individual," the 
question is answered in the negative. 






